"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." Mt 11, 28

×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /home/taksony2/public_html/images/phocagallery/nemzeti_osszetartozas_napja
×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/phocagallery/nemzeti_osszetartozas_napja

Nemzeti Összetartozás Napja

19 január 2017
(0 votes)
Author :  
font size +

Tisztelt Országgyűlési Képviselő úr, Polgármester Asszony, Polgármester Urak, Alpolgármester Asszony, Képviselők, kedves lelkipásztor testvéreim, kedves mindnyájan!

Nagyon sokszor megfogalmazódott bennem egy kérdés az elképzelés a tervezés és megvalósítás folyamata során. Egy nagyon általános kérdés, ami nem csak bennem fogalmazódott meg, hanem sokakban, akik erre jártak a munkálatok alatt.

Miért szükséges ez a kopjafa itt Taksonyban? Miért csináljuk? Van ennek értelme, mit akarunk ezzel?

És jogosak ezek a kérdések, hiszen ezek megválaszolása nélkül értelmetlen bármit is tenni, mert ha valamit csinálunk, akkor tudni kell, hogy miért csináljuk, látni kell annak a jövőbeni célját és értelmét. Eszembe jutott egy mondat a 90 zsoltárból, ami az idei Református Egység Napjának központi üzenete volt, így hangzik: „Legyenek láthatóvá tetteid.”

Református közösségünknek egyik fontos célja az, hogy ne csak beszéljen, hanem tegyen, váltsa szavait tettekre, amelyek láthatóak mindannyiunk számára. Mert nem csak a szavak formálják az ember életét, gondolkodását, sokkal inkább a tettek. És ha az ember átéli, hogy neki egy ajándékozó Istene van, akitől nagyon sok mindent kapott, akkor ez arra indítja, hogy adjon tovább ezekből az ajándékokból valamilyen módon. Mert ha egy ember, vagy egy közösség hagyja azt, hogy az Isten rajta keresztül jutassa el ajándékait, akkor sokkal boldogabb és gyümölcsözőbb életet élhet.

Mi bízunk abban, hogy az összetartozás erejét idővel egyre több ember érezni fogja majd itt Taksonyban, és ha származásunkat tekintve különbözőek is vagyunk, egyszer megtanuljuk egymás különbözőségét elfogadni, és megtanuljuk egymástól azokat a dolgokat, amelyek gazdagabbá teszik a mi életünket is. Tudom, hogy ez egy nehéz és hosszú folyamat, de én hiszek abban, hogy ez tud igazán előre vinni mindannyiunkat.

Számunkra az összetartozás azt jelenti, amit plakátunkon meg is fogalmaztunk immár második ízben: legyen bár nemzetiségünk különböző, de otthonunk és hazánk egy. Itt élünk Taksonyban, nem felejtjük el, hogy honnan jöttünk, de hiszünk abban, hogy nekünk itt van küldetésünk. Itt járnak gyermekeink óvodába, iskolába, itt sétálunk és játszunk velük, és ha az ember otthon akarja érezni magát azon a településen ahol él, akkor szeretné otthonosabbá tenni. Szeretné őrizni és művelni, mert ezt a feladatot felülről kaptuk.

Nemrég egy előadás volt a Dunaharaszti Református gyülekezetben. Dr. Keszi Krisztina orvos misszionárius számolt be Zambiai munkájáról. Égy érdekes élménye ragadt meg bennem. Elmesélte, hogy ahol ő szolgál az időjárás olyan, hogy hat hónap esős időszak, majd 6 hónap forróság, és ebben a forróságban bizony minden nap locsolni kell, mert különben nem marad meg semmi, de a locsolás nem kis feladat, hiszen a vizet elég messziről kell hozni. Igyekezett az embereket kertészkedni is tanítani, ezért velük közösen citromfákat ültettek, és gondozták azokat. Igyekezett a kertjében eper palántákat is ültetni, de a helyiek nem tudták, hogy mi az, mert ott nem foglalkoztak vele, de amikor meglátták és megkóstolták, akkor mindenki szeretett volna tőle palántát. Ő azonban ismerve az embereket a következőt ajánlotta. Aki szeretett volna az eperpalántából, arra rábízta az egyik citromfának a gondozását, és azt mondta, akinek a citromfája megmarad a 6 hónapos nyár után, az kap eper palántát is, akié nem marad meg, az nem. A kulcsa ennek az volt, hogy fogják-e locsolni, vagy sem, lesz-e gondjuk rá, vagy nem akarnak majd vele foglalkozni. Eltelt a hat hónap, és bizony a kiosztott citromfák kiszáradtak, mert az emberek nem foglalkoztak velük.

Művelni és őrizni azt, ami már van, nehéz, de nemes feladat, mert ha teszek érte, akkor meg lesz a jutalma. Hogy mi a jutalom, lehet, hogy én már nem, csak unokáim fogják megtapasztalni, de ők majd elmondják, hogy megérte.

A fenti gondolatokkal szeretném megköszönni e helyről is az összefogást és a támogatást azoknak, akik nélkül ma nem ünnepelhetnénk itt a Nemzeti Összetartozás taksonyi emlékművénél - a kopjafánál. Köszönet tehát:

Nagy István vállalkozónak a térkövek lerakásáért, az Érces Tervező Irodának a tervek elkészítéséért és a kivitelezésben való segítségért, a Virabel Kft.-nek az anyagok és munkagépek rendelkezésre bocsájtásáért, a Varga Orgonaépítő Kft.-nek a mai magyarország területéhez szükséges faanyag beszerzéséért és elkészítéséért, Irzsik Miklós faszobrásznak a kopjafa kifaragásáért. Köszönet a további anyagi támogatásért és áldozatos munkáért a Káli családnak, akik sokat tettek azért is, hogy a kopjafa anyaga a Székelyföldi erdőkből kerüljön ide Taksonyba, a Dombi családnak, és a Kecskés családnak.

Köszönjük a Taksonyi Önkormányzatnak, hogy engedélyt adott a kopjafa felállítására és köszönjük segítségüket az ünnepség megszervezésében.

És köszönetet mondunk a magukat megnevezni nem kívánó adakozóinknak, és mindazoknak, akik fizikai erejükkel, idejükkel és imádságaikkal segítették azt, hogy ez a kopjafa felállításra kerüljön itt a Marestli-tó parkjában az összefogás jegyében.

Soli Deo Glória!

Egyedül Istené a Dicsőség!

2014. június 4.

 {gallery}phocagallery/nemzeti_osszetartozas_napja{/gallery}.

About the author

2226 Views
Stefán Attila

"Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére..." Róma 1, 16

Maupassant Az ékszer c. írása egy hivatalnokról és feleségéről szól, akik szeretnének felemelkedni, és szégyellik szegénységüket. Egyszer meghívást kapnak egy bálba. A feleség gazdag barátnőjének ékszerét kéri kölcsön az estére, hogy ne nézzék le szegénysége miatt. Az ékszert azonban elveszti. Óriási adósságokba keveredve megvásárol egy ugyanolyan nyakéket, hogy a tulajdonosának visszaadhassa. Húsz évet dolgoznak férjével, hogy az adósságokat letörlesszék: mindenről lemondanak, gyermeket sem vállalnak. Egy váratlan találkozás során derül ki, hogy az elvesztett ékszer egy olcsó, de remek utánzat volt, amiért ő cserébe egy valóságos nyakéket szolgáltatott vissza, és erre ráment az élete.

Hamis „ékszerek” után futnak sokan egész életükben. Pál apostol a valódi ékszerről szól nekünk a Római levélben: a megváltás evangéliumáról, amit Isten drága véren szerzett, de ingyen ajándékoz nekünk. Keresd ezt, és boldog leszel!

Támogass minket.

"Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt. Mert e szolgálat eredményességéért dicsőítik majd az Istent (...), és azért a jószívűségetekért, amely irántunk és mindenki iránt megnyilvánul." 2 Kor 9, 12-13

Alkalmaink időpontjai

  • Vasárnapi istentiszteletek: 9 óra
  • Gyerekistentiszteletek: vasárnap - 9 óra
  • Biblima csoport: páros héten kedden - 18 óra

Elérhetőség

  • 2335 Taksony, Vezér utca 28.
  • Telefon: +36-30/743-5184
  • Email: taksony.ref(kukac)gmail.com
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…