Stefán Attila

Stefán Attila

"Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére..." Róma 1, 16

Maupassant Az ékszer c. írása egy hivatalnokról és feleségéről szól, akik szeretnének felemelkedni, és szégyellik szegénységüket. Egyszer meghívást kapnak egy bálba. A feleség gazdag barátnőjének ékszerét kéri kölcsön az estére, hogy ne nézzék le szegénysége miatt. Az ékszert azonban elveszti. Óriási adósságokba keveredve megvásárol egy ugyanolyan nyakéket, hogy a tulajdonosának visszaadhassa. Húsz évet dolgoznak férjével, hogy az adósságokat letörlesszék: mindenről lemondanak, gyermeket sem vállalnak. Egy váratlan találkozás során derül ki, hogy az elvesztett ékszer egy olcsó, de remek utánzat volt, amiért ő cserébe egy valóságos nyakéket szolgáltatott vissza, és erre ráment az élete.

Hamis „ékszerek” után futnak sokan egész életükben. Pál apostol a valódi ékszerről szól nekünk a Római levélben: a megváltás evangéliumáról, amit Isten drága véren szerzett, de ingyen ajándékoz nekünk. Keresd ezt, és boldog leszel!

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az újjáépítés 2. fázisa

Textus: Nehémiás 2, 1-10

Az elmúlt héten kezdtünk egy sorozatot Nehémiás könyvét magyarázom most hétről hétre, ami a romokból való felépülésnek a jó példája, hogyan kezd Isten újat akkor, amikor rosszak a kilátások, és úgy tűnik, hogy már semmi nem olyan lesz, mint régen. Mit akar az Isten? Mert azt megállapítottuk, hogy biztosan nem azt, ami régen volt,

Azért fogunk most erről a könyvről beszélni, mert nehéz helyzetből indul, de irányt mutat az újrakezdéshez. Ez talán beleillik a mostani helyzetünkbe is.

József történetének tanulmányozása közben valaki azt mondta a lelkipásztorának. Nem értem, miért ez a sok szörnyűség? Nem lenne egyszerűbb, ha Isten angyala megjelenne, vagy Isten a maga dicsőségében, és azt mondaná, hogy na akkor nincs szükség erre a sok szörnyűségre, József, te egy elkényeztetett gyerek vagy, vegyél vissza, nem lesz jó vége. Jákób, ne kivételezz a gyerekekkel, amúgy kezdjetek el spórolni,

Mi az, hogy szomjas a szívünk? Kerültünk már olyan helyzetbe, mikor valamit otthon/iskolában segítettünk, valami jót tettünk, és anya vagy apa, vagy a tanító nem dicsért meg érte?

Olyankor is úgy vágynánk a jó szóra, legalább egy köszönömre, és ha nem kapjuk meg, az valóban hasonló érzés, mikor nagy szomjasan egy pohár hideg vízre vágynánk, de senki nem akar adni.

"Amikor egy gyermek a világra jön, akkor érzékeli és hallja maga körül valamilyen szinten a világot. Amikor valaki újjászületik, akkor elkezdi érzékelni azokat a lelki valóságokat, amelyeket addig nem tudott. Lehet, hogy ezek a lelki valóságok láthatatlanok voltak számodra. Hirtelen érzékelhetővé válnak, mert kapsz egy új érzékenységet mindennek a megtapasztalására. Jézus azt mondja, hogy aki újjászületett az meglátja az Isten országát. Miért mondja ezt? Mert enélkül nem fogod érzékelni. Lehet, hogy sokat hallottál róla, lehet hogy van róla elképzelésed, de amikor újjászülettél, akkor meglátod. Ez egy spirituális valóság, nem fizikai. Amikor Isten újjászüli a szívünket, akkor egyszer csak az történik, hogy valaki aki lehet, hogy egész életében hallotta azt Igét, most azt mondja, hogy ismertem egész életemben ezt az Igét a Bibliából, de most mégis olyan, mintha valaki felkapcsolta volna a villanyt. Vagy mindig is tudtam, hogy Isten szeret engem, de most érzem ezt. Kezd valóságossá válni a hitem, elkezdem érzékelni és tapasztalni az Istent."

 

(A fenti idézet részlet az igehirdetésből)

És Jézus egész élete arról szól, hogy kapcsolódni szeretne, mindazokhoz, akik megfáradtak, akik bűnösök, akiknek az élete összetört, akik gyászban vannak. ÉS valahogy érdekes módon azt látjuk, hogy akik Jézushoz kapcsolódnak, jobban lesznek. Akik vele folytatják, azoknak az élete megváltozik.

És Jézus az egyetlen biztos pontot, az Atyával való kapcsolatát is elveszíti azért, hogy te meg én kapcsolódni tudjunk. Mert a kereszten az Atya elhagyja egy szempillantásra, és Jézus átéli a teljes kapcsolat nélküliséget, azért, hogy te és én most rajta keresztül kapcsolódj az Atyához. Mert mi nem tudjuk lemosni magunkról a tisztátalanságot, mi nem tudjuk a saját bűneinket eltörölni, de Jézus eltörölte, hiszen meghalt azokért. 

Ha már a Korintusba írt levélből olvastam fel, emlékezzünk meg egy érdekes görög férfiról, a korinthoszi kereskedők példaképéről, a ravasz Sziszüphoszról, aki furcsa viszonyt ápolt az Istenekkel.

Hírnevét sok mindennek köszönhetné, hiszen képes volt megkötözni és bilincsbe verni a halált (Thanatoszt), lehetne így a húsvéti örömhír nagykövete. Képes volt átverni az alvilág urát (Hádészt), hogy az visszaengedje az életbe, hogy megbüntesse a feleségét, aki nem temette el, lehetne ezzel a férjek mintapéldája. 

De neve nem ezekkel a „dicső” tettekkel fonódik egybe, hanem a leghiábavalóbb munka végzésével, hiszen az istenek azzal büntetik, hogy egy hatalmas követ kell felfelé görgetnie egy hegyoldalon, amely mindig a cél előtt visszagurul, s ő kezdheti elölről a munkáját. Ez a hiábavaló fáradozás. Aminek nincsen értelme, mert a vége mindig ugyanaz: le és fel, minden áldott nap, míg csak világ a világ. Ez a sziszüfoszi munka. Ismeritek ezt ugye?

Amikor megnyitotta ajtaját ez a kis taksonyi gyülekezet több mint 30 éve, mondjuk, amikor már felépült a kis imaház, nem hiszem, hogy az elődeink tudták, hogy most akkor mi lesz? Tették a dolgukat, mert Isten indította őket arra, hogy lépni kell… Eltelt 20 év, és 10 évvel ezelőtt mi is ideköltöztünk, és próbáltuk folytatni azt a munkát, amit elődeink elkezdtek,

1. oldal / 13

Támogass minket.

"Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt. Mert e szolgálat eredményességéért dicsőítik majd az Istent (...), és azért a jószívűségetekért, amely irántunk és mindenki iránt megnyilvánul." 2 Kor 9, 12-13

Alkalmaink időpontjai

  • Vasárnapi istentiszteletek: 9 óra
  • Gyerekistentiszteletek: vasárnap - 9 óra
  • Biblima csoport: páros héten kedden - 18 óra

Elérhetőség

  • 2335 Taksony, Vezér utca 28.
  • Telefon: +36-30/743-5184
  • Email: taksony.ref(kukac)gmail.com
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…